Bestuursleden

Peter Aalberts

Ik ben Peter Aalberts, geboren in Giethoorn, getrouwd met Jeanet Brandsma. We hebben 3 kinderen, 1 jongen en 2 meiden. Op melkveebedrijf Batenburg ben ik opgegroeid en sinds 1993 mag ik de lijnen uitzetten. Mijn passie is het fokken van stieren voor de Nederlandse markt. Meest succesvol waren tot nu toe Aldo, Daan, Jorik en Stellando. Al sinds mijn stage ben ik geïnteresseerd in levensduurfokkerij. Na het zien van de aanhoudingscijfers heeft dit weer een nieuwe impuls gekregen. Bij diverse organisaties als CRV, aAa en KI-Kampen ben ik nog bestuurlijk actief of geweest. De reden om de initiatiefgroep, later de Stichting FOKKEN voor LEVENSDUUR SFL mee te helpen oprichten, is de vraag en de zorg dat ondanks vooruitgang in de fokkerij op diverse onderdelen de levensduur de laatste 10 jaar nauwelijks meer vooruit gaat. Ik wil mij hier graag voor inzetten om te proberen of er landelijk nog winst te behalen is in levensduur door fokkerij.

Joop Olieman

Ik ben Joop Olieman. Ik ben geboren en getogen op een boerderij in Leidschendam. Mijn broer werd boer en ik ben gaan studeren in Wageningen. Dit was echter niet in de veeteelt maar in de proceskunde. Daarna heb ik 27 jaar bij Unilever gewerkt in diverse functies. Dit was wetenschappelijk werk in research, fabrieken bouwen en in het management. Toen mijn broer ziek werk ben ik weer gaan helpen op de boerderij en zo weer in het veeteeltwereldje gerold. Er deed zich een kans voor om bij Unilever te vertrekken en HJKI service te beginnen. Vervolgens ben ik gevraagd voor het dagelijksbestuur van de NVO. Met een blik van buiten en op basis van mijn achtergrond ben ik gaan kijken vanuit de praktijk naar ontwikkelingen in de fokkerij en heb ik analyses gedaan rond fokwaardenverloop, betrouwbaarheid, aanhoudingscijfers, levensduur en totaal indexen. Daarmee ondersteun ik SFL.

Jan Schilder

Ik ben Jan Schilder, geboren in 1960 en opgegroeid op een gemengd bedrijf in Heerhugowaard. Getrouwd met Coby en wij hebben 4 kinderen: 2 jongens van 27 en 25 en 2 meiden van 23. Al op jonge leeftijd was ik gepassioneerd van koeien en fokkerij. Via de spermaverkoop kwam ik in aanraking met Triple A en vanaf 1990 analyseer in koeien en stieren voor veehouders en KI organisaties over de hele wereld. Bill Weeks begreep al op jonge leeftijd dat een dier zonder de juiste vorm nooit op een juiste manier kan functioneren en dat alle lichaamdelen invloed hebben op elkaars functioneren. Dit is de basis voor wat Triple-A analisten doen en sinds 1950 gebruiken veehouders dit principe om dieren te fokken die op een probleemloze manier kunnen functioneren en produceren. Ik neem deel aan SFL omdat ik denk dat er nog veel de bereiken is op het gebied van duurzaamheid door de fokkerijbeslissingen en dat het in de toekomst alleen maar belangrijker gaat worden om met dieren te werken die de productie op een eenvoudige en natuurlijke manier aan kunnen over meerdere jaren. Deze verantwoordelijk hebben wij met zijn allen in de veehouderijsector, zowel naar de dieren als naar de consument.

Johan van Houwelingen

Ik ben Johan van Houwelingen, geboren in Schelluinen in de Alblasserwaard. Getrouwd met Jenny en we hebben 4 kinderen. Ik heb bijna 29 jaar op proefbedrijf de Schothorst gewerkt en gewoond. Momenteel ben ik werkzaam voor KI-samen. Ik ben 13 jaar voorzitter van de triple-A vereniging geweest en heb het stokje overgedragen november 2018. Samen met de NVO-Veeverbetering hebben we het aanhoudingscijfer voor dochters van stieren ontwikkeld. We kwamen toen tot de ontdekking hoeveel er mogelijk is via fokkerij om de levensduur van koeien te verlengen. Dochters van een goede stier gaan tot wel 2 jaar langer mee dan dochters van een slechte stier op dit gebied. Die wetenschap was de aanleiding om SFL op te richten om dit nog meer onder de aandacht te brengen.

Willem van Laarhoven

Ik ben Willem van Laarhoven, oprichter en mede-eigenaar van onderzoeks- en adviesbureau Valacon. Sinds 2001 houd ik mij intensief bezig met de levensduur van melkvee. Fokkerij maakt daar een belangrijk onderdeel van uit. Met Valacon doen we praktijkonderzoek en werken we in studiegroepen aan levensduur en levensproductie. Mijn onderzoek richt zich vooral op vragen als waar verschillen tussen bedrijven vandaan komen en waarom de ene melkveehouder wel gemotiveerd is voor levensduur en de andere niet. En waarom lukt het de ene melkveehouder wel en de andere niet. En wat is de rol van de fokkerij daarbij. Ik neem deel aan SFL omdat ik graag samenwerk met mensen die ook gek zijn van koeien en ook gemotiveerd zijn om de levensproductie van hun veestapel te verhogen door de levensduur te verlengen.

Jos Knoef

Ik ben Jos Knoef, getrouwd met Ingrid en samen hebben we zes kinderen, vijf zoons en een dochter. We hebben in Geesteren (OV) een melkveebedrijf met ca. 140 melkkoeien in maatschap samen met onze oudste zoon Ben, de potentiële bedrijfsopvolger. Al vanaf de lagere school ben ik gepassioneerd koeienliefhebber. De meesten zullen me kennen van de 100-tonners die we hebben gefokt, inmiddels 84, en van de eerste 200-tonner uit de Boukjefamilie. We hebben ook enkele fokstieren voortgebracht zoals Big Malki uit de Anna-Jacoba-familie en Big Winner uit de Superstarfamilie. Ik vind het altijd lastig om afscheid te nemen van koeien en ze blijken vaak langer mee te kunnen dan je denkt. Je moet al een goede reden hebben om een oude koe in te ruilen voor een vaars. We houden de vaarzen aan die de meeste potentie hebben om een hoge levensproductie te realiseren. Daarnaast mag ik regelmatig jureren op keuringen in binnen- en buitenland en ben ik lid geweest van de fokkerijraad van CRV. Ik ben bij de Stichting Fokken voor Levensduur gekomen nadat ik een presentatie gaf op het eerste levensduursymposium in 2018. Het onderwerp levensduur boeit me zeer en ik wil graag een bijdrage leveren aan het bereiken van de doelen waaronder het behoud van een goed imago van de sector, maar ook omdat een langere levensduur economisch aantrekkelijk is.

Gosse Veninga

Ik ben Gosse Veninga en woon samen met mijn partner en 2 kinderen in Heteren, de Betuwe. Samen met mijn broer ben ik vennoot van ons melkveebedrijf in het Friese Abbega. Mijn interesse ligt bij de fokkerij in de driehoek marktvraag, fokprogramma en onderzoek. Ik ben werkzaam bij Hendrix Genetics Layers en verantwoordelijk voor het verder ontwikkelen van onze topproducten (legkippen). Eerder ben ik werkzaam geweest in de rundvee, vleeskuikens, zalm en varkens op het gebied van fokkerij en gerelateerde zaken. Door de huidige maatschappelijke discussie – met focus op klimaat, dierwelzijn en duurzaamheid – ligt er een enorme kans voor Nederland / Europa om op een toonaangevende manier het verschil met fokkerij te maken, met veel aandacht voor levensduur. Ik wil graag een bijdrage leveren aan een verdere verbetering van de levensduur van koeien onder andere door het bouwen van bruggen met en naar meerdere partijen.

Meer weten over de stichting?

Neem dan gerust contact met ons. Of bel ons!