Verkiezing beste boerenkoe

Het symposium werd georganiseerd in samenwerking met Agrio (Melkvee) dat 2019 als  Levensduurjaar had betiteld voor het vakblad Melkvee. In dat kader werd besloten om het symposium te combineren met de tweejaarlijkse verkiezing van de Beste Boerenkoe.Er werden door melkveehouders uit geheel Nederland 131 koeien ter beoordeling ingezonden waarvan er na veel wikken en wegen 6 werden geselecteerd. De jury  koos daaruit een winnares voor de categorie jong en een voor categorie oud. Het publiek kon ook voor de beide categorieën een winnares kiezen.

De jury bestond uit Maurice Kaul (aAa-analist),Ton lansbergen (melkveehouder), Kees Van Velzen (voorheen CRV), Willem van Laarhoven (Valacon B.V./SFL) en Anne Hiemstra (Agrio/Melkvee). Jurylid Ton Lansbergen verantwoorde de keuze van de definitieve selectie van 6 koeien en de uiteindelijke keuze van de winnaressen.

Ton Lansbergen:

De jury is zeer fanatiek en zorgvuldig in de weer geweest met het uitzoeken van de dieren. Vanaf het begin hebben we een ‘dot papier’ uitgeplozen. Cees van Velzen heeft daar ook flink aan bijgedragen, maar heeft afgezien van de rondgang, omdat dat voor hem te zwaar werd. Hij kon dus ook niet meedoen met de eindstemming. Met behulp van de beoordelingsmatrix, een ingewikkelde formule die de koeien punten geeft voor hun prestaties, maar wel rechtvaardig. Vervolgens heeft de jury afzonderlijk de koeien beoordeeld met 1 tot 6 punten. Dit alles bij elkaar opgeteld geeft de einduitslag.

Wij als jury zijn totaal neutraal begonnen aan deze klus en het maakt ons echt niet uit wie wint. Als het maar de beste koe is. Ook vinden wij het prima als de publiekskampioen een andere koe is.

null

De koeien op volgorde van leeftijd

  1. Augusta

Augusta is een 11,5-jarige zeer fraaie melktypische koe. Ze straalt heel veel melk uit, maar ze heeft ook uitstekende gehalten. Haar uier heeft een fijn velletje, maar kon achter even hoger en vaster aangehecht. Ze heeft zeer droog, best beenwerk. Produceerde 8.600 kg vet + eiwit.

  1. Romaine

Romaine is een zeer melktypische koe van 12,5 jaar oud, zonder overdreven hoogte- en breedtematen. Haar fraaie uier heeft nog een uitstekende balans. Ze heeft nog steeds een beste melkproductie met een goede LW. Produceerde 8.500 kg vet + eiwit.

  1. Dinie 76

Dinie is een onopvallende koe die veel jeugdiger lijkt dan de 12,5 jaar die ze oud is. Ze kan dan ook nog jaren mee omdat ze nog klokgaaf is. Dinie heeft een mooie lengte en een fraai onberispelijk uier. Ze heeft een zeer best eiwitpercentage, namelijk 3,85 procent.

  1. Kitty

Kitty, 12,5 jaar oud, is een imponerende, zeer fraai gebouwde koe. Ze heeft lengte, macht en kracht. Ook haar levenskrachtige kop spreekt erg aan. Ze heeft enorme melkaderen op haar beste uier. Ze stapt nog uitstekend rond, is wel iets week in de koten. Productie 9.200 kg vet + eiwit.

  1. Riek

De 13,5 jaar oude Riek is ook zeker niet de grootste koe, maar met een fraaie wigvorm wel een aansprekende koe. Ze beweegt heel gemakkelijk en ze heeft nog veel pit. De uier is nog prima in balans. Riek heeft reeds 9.600 kg vet + eiwit geproduceerd.

  1. Geertje 23

Deze bijna 16-jarige koe staat er nog picobello voor. Ze heeft recentelijk dan ook nog 90 EX-punten gekregen. Geertje is zeer fraai en correct gebouwd, met een mooie ribwelving en overgangen, niet overdreven groot, met een nog steeds uitstekend opgehangen uier. Wel is ze iets conditie verloren, maar wat wil je ook na een productie van 10.800 kg vet + eiwit.

null

De uitslagen

De uiteindelijke uitslag voor de juryprijs

Categorie jong: De Vinkenhof Danielle 95
Categorie oud: Geertje 23

De publieksprijzen gingen naar

Categorie jong: Lobje 2992 van de Fam. Slijkhuis in Neede (GD)
Categorie oud: Geertje 23 van de Fam. Van der Wijk in Boijl (FR)

Geertje 23

Danielle 95

Met dank aan alle partijen die het mede mogelijk hebben gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu